Eesti Õpilasesinduste Liit | Koolide nakkustõrje etteotsa rakendamine ei lähe Education Nation loogikaga kokku
5283

Pressiteade

09.12.2020

Eesti Õpilasesinduste Liit peab kahetsusväärseks, et Vabariigi Valitsus otsustas sulgeda esmaspäevast, 14. detsembrist üldharidus-, kutse- ja kõrgkoolid, mis annab selge sõnumi riigi prioriteetidest ja suhtumisest inimese põhiõigusesse – omandada haridust.

Eesti Vabariigi toonane haridusminister Mailis Reps kinnitas kooliaasta alguses, et õppeasutuste sulgemisel peaks riigis kehtima eriolukord ning valitsus on korduvalt väitnud, et koolid suletakse viiruse leviku takistamise meetmete järjekorras viimastena. Hetkel on veel avatud näiteks baarid, pubid ja meelelahutusasutused. Kuidas tagab see valitsuse vastuoluline käitumine kindlustunde, et viiruse levik peatub? Hetkeliste selgusetute otsuste pinnalt jääb see arusaamatuks.

Põhikooli õpilastel on iseseisva õppimisega oluliselt keerulisem toime tulla ning paraku paljude laste vanemad töötavad ametikohtadel, kus kaugtöö pole võimalik. Eriti mõjutab see esimese ja teise kooliastme õpilasi, kelle puhul ei saa veel eeldada, et tegemist on suurepäraste iseseisvate õppuritega. Lastevanemad ja õpetajad on pandud keerulisse olukorda: reaalsuses on lapsevanem kodus õpetajaks, kes võtab lahti lapse kodutööd ja videotunnid ning jälgib, et kõik vajalik oleks õigeks ajaks esitatud. Siinkohal tahame rõhutada, et probleem pole mitte õpetajates, vaid selles, et distantsõppe iseloom näeb ette teistsugust ettevalmistust. Näib, et Valitsusel on ilustatud pilt distantsõppe tegelikkusest ja selle mõjudest kogu Eesti ühiskonnale.

Vabariigi Valitsus pole selgelt kommunikeerinud tehtud otsusega seotud detaile, mis on tekitanud meelehärmi kõigis kooliperedes. Õpilased kutsuvad Valitsust üles otsust ümber kaaluma, et hetkeline korralagedus ei tekitaks jäädavat kahju haridussüsteemi edukusele.

Lisainfo ja küsimused:

Kristin Pintson